مقایسه ظروف تفلون، سرامیک، آلومینیوم آنودایزشده
توسط گروه آموزش

نحوه انتخاب درست ظروف آشپزی نچسب برای آشپزخانهتان و نحوه ماندگاری آن.
تفلون، سرامیک، آلومینیوم روکش شده ... اگر در جستجوی ظروف آشپزی نچسب و جدید هستید، ممکن است با این انتخابها گیج شوید. با وجود تنوع زیادی از ماهیتابهها و قابلمههایی که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید، فهمیدن اینکه کدام یک از آنها برای چه نوع پخت و پز استفاده میشود و کدام ها بیخطرتر هستند، دشوار است.
چرا از ماهیتابه استفاده میکنید؟
اول از همه بیایید ارزیابی کنیم چرا در وهله اول از ماهیتابه نچسب استفاده میکنیم. علاوه بر راحتیشان، به شکلی خاص برای پخت غذاهایی مناسب هستند که احتمالاً از هم پاشیده میشوند.
دوست داریم از ظروف آشپزی نچسب برای پختن استفاده کنیم، و از ماهیتابه دستهدار برای غذاهای خوشمزه مانند تخممرغ و ماهی استفاده کنید، جایی که واقعاً میخواهید بدون چسبیدن و تکه تکه شدن و از هم پاشیدن، به آسانی غذا را داخل ماهیتابه پخش کنید.
اما می توانید تقریباً هر چیزی را در یک تابه نچسب طبخ کنید، و انتخاب یک نوع مرغوب ممکن است به این معنی باشد که شما به انواع دیگر احتیاج ندارید.
چه چیزی باعث می شود یک تابه نچسب باشد؟
هسته ماهیتابه نچسب ممکن است از مواد مختلفی نظیر آلومینیوم، چدن یا سرامیک ساخته شده باشد، اما آنچه آن را نچسب میکند پوشش آن است. قسمت نچسب ماهیتابه در واقع صرفاً پوششی برای سطحش است، به همین دلیل است که ظروف آشپزی نچسب نسبت به ظروف آشپزی سنتی دوام کمتری دارد؛ به این ترتیب که این پوشش خراش میخورد یا از بین میرود. تولیدکنندگان آن را مانند رنگی که اسپری میشود، هرجایی از یک تا پنج روکش به صورت لایه لایه بکار میبرند. به همین دلیل تابههای نچسب با گذشت زمان از بین میروند، زیرا روکش خراب میشود. با گذشت زمان بیشتر خراب میشوند.
انواع پوششهای نچسب
پوشش PTFE یا تفلون
از نظر تاریخی، اکثر ظروف آشپزی نچسب با پلی تترا فلورو اتیلن، که با نام تفلون شناخته میشوند، روکش ساخته شده توسط دوپنت، روکش شدهاند. در حالی که این تابهها کاملاً نچسب هستند، اما باید نگران ایمنی آنها بود.
روکش PTFE در صورت گرم شدن بیش از ۲۶۰ درجه سانتیگراد، که به طرز شگفتآوری به آسانی انجام میشود، گازهای مضر را رها میکند، به خصوص اگر تابه خالی را گرم کنید، یا فقط مقادر کمی از غذا را طبخ کنید. همیشه تابههای نچسب را به جای آنکه خالی حرارت دهیم از قبل با روغن داخلش را گرم کنیم، زیرا روغن در زیر ۲۶۰ درجه سانتیگراد شروع به دود کردن میکند. اگر یکی از این تابهها را بیش از حد گرم کنید، ممکن است مسموم شوید، علائمی مانند «تب، لرز، گلو درد و ضعف» را تجربه می کنید.
PFOA، که تا سال ۲۰۱۵ در ساخت تفلون مورد استفاده قرار میگرفت، با تعدادی از شرایط سلامتی از جمله اختلالات تیروئید، بیماری مزمن کلیه، بیماری کبد و سرطان بیضه در ارتباط بوده است. این بیماری همچنین به ناباروری و وزن کم هنگام تولد مرتبط بوده است، که در چندین تحقیق پژوهشی به آن اشاره شده است.
روکش سرامیکی
استفاده از روکش نچسب سرامیکی رو به افزایش است. این برنامه به دلیل جایگزینی بیشتر ظروف آشپزی به دلیل تطبیقپذیری و طراحیشان، جلب رضایت مشتری از ایمنی پوشش و سهولت استفاده طراحی شدهاند. روکش سرامیکی نسبت به پوشش PTFE ایمنتر است زیرا حاوی مواد شیمیایی سمی مانند PFOA نیست و در صورت گرم شدن در دماهای بالاتر، گاز آزاد نمیکند. با این حال، ظروف آشپزی سرامیکی نسبت به همتای خود از دوام کمتری برخوردار است. روکشهای سرامیکی بسیار شکنندهتر هستند و به طور کلی، در آزمایشات متوجه شدیم که از دوام خیلی کمتری نسبت به نمونههای ساخته شده نچسب PTFE برخوردار هستند.
آلومینیوم آنودایز شده
تابههای آلومینیومی آنودایز شده نیز در حال افزایش هستند، هرچند که آلومینیوم آنودایز شده از لحاظ فنی پوشش نچسب محسوب نمیشود. بلکه، فرآیندی است که سطح سختتر و تیرهتر اکسید آلومینیوم را که معمولاً به شکل تابه آلومینیومی ظاهر میشود، ایجاد میکند. این باعث میشود سطح تابه کمی سفتتر و غیرواکنشی شود (آلومینیوم میتواند با غذاهای اسیدی واکنش نشانداده و غذا طعم فلز بگیرد) و به نظر خوب است، اما نچسب نیست و با چاشنی بیشتر از بین نمیرود و مانند تابههای چدنی یا استیل استفاده میشود.
در حالی که نگرانیهای سلامت درباره پختوپز با آلومینیوم وجود دارد، آلومینیوم آنودایز شده در کل ایمن تلقی میشود زیرا تثبیت شده است و با اسید همانند آلومینیوم واکنش نمیدهد. ما استیل را به آلومینیوم روکش شده ترجیح میدهیم، زیرا پوششهای آلومینیومی آنودایز شده با گذشت زمان و با استفاده شدن از بین میروند، در حالی که تابهی استیل غیرقابل تخریب است.
در مورد پخت و پز در تابههای نچسب چه باید بدانم و چگونه از آنها مراقبت کنم؟
برای استفاده ایمنتر و مؤثرتر از تابههای نچسبتان، از گرم شدن بیش از حد آنها خودداری کنید. همچنین میخواهید کره یا روغن مورد علاقهتان را روی ظروف آشپزی نچسب اسپری کنید، بعنوان گام بعدی میتوان مقدار غیرمحسوسی بر روی سطح ماهیتابه ایجاد کرد و هنگام گرم شدن مستقیم، مانعی بین مواد غذایی و سطح نچسبتان ایجاد کنید.
این موضوع مهمی است که مطمئن باشید داخل تابهتان چیزی وجود داشته باشد، زیرا آن را مانند روغن یا مواد غذایی گرم میکند، زیرا گرم کردن تابه خالی میتواند باعث زیاد گرم شدن آن شود، و در مورد تفلون، گازهای سمی ساطع میشود.
معمولا ماهیتابههای نچسب با دوامترین گزینهها محسوب نمیشوند. تابههای نچسب ممکن است بعد از یک یا دو سال اثر خود را از دست بدهند، در حالی که تابه چدن ممکن است عمر طولانیتری داشته باشد. مهم نیست که چقدر مراقب باشید ظروف نچسب برای همیشه دوام نمیآورد. سابیده میشود و به تدریج سطح صاف از بین میرود. هر بار که از آن استفاده میکنید، سطح صاف ساییده میشود. اگر غذای داخل آن بسوزد، به آن آسیب میرساند؛ اگر کفگیری را بر روی آن بکشید یا از وسایل فلزی در آن استفاده کنید، میتواند باعث خراشیدن و صدمه زدن به ظروف نچسب شود.
بسته به نوع روکش، ممکن است بتوانید طول عمر بیشتری از یک تابه نچسب داشته باشید. با استفاده درست و مناسب، روکش نچسب تابه همیشه باید حدود پنج سال دوام بیاورد - فقط از استفاده هر گونه وسیله فلزی روی سطح ظروف نچسب خودداری کنید و همچنین از خراشیدن خودداری کنید.
استفاده صحیح باعث میشود بهتر شدن خاصیت نچسبی هر تابه نچسب میشود. با حرارت به آن صدمه نزنید، یعنی وقتی خیلی گرم است فوراً آن را سرد نکنید - مانند بردن تابه داغ زیر شیر آب سرد. که هر تابه را خراب میکند. آن را در ماشین ظرفشویی قرار ندهید. قرص ظرفشویی (خشک) میتواند به ظروف نچسب آسیب وارد کنند و همچنین در طی برنامه شستشو سایر اشیاء که در برابر سطح تابه می چرخند نیز میتوانند به این پوشش آسیب بزنند. بهتر است هنگام تمیز کردن از اسکاچهای ساینده نیز خودداری کنید.
شما ممکن است بتوانید روکش نچسب را با استفاده از روغن، همانند تابه چدن، حفظ کنید. آن را به آرامی با یک قاشق چایخوری روغن یا بیشتر داخل آن گرم کنید، سپس آن را از روی حرارت برداشته و روغن را در تمام قسمت های داخلی تابه نچسب بریزید، سپس بیشتر روغن را بیرون بریزید و بگذارید تا خنک شود. فهمیدیم که این باعث میشود عمر ظروف نچسب را کمی افزایش یابد، البته موقتی.
دیدگاهها
افزودن یک دیدگاه